Verzekeringen voor ZZP’ers

Als zzp’er zijn er een aantal zaken die je zelf moet regelen om risico’s t.a.v. inkomen, pensioen en aansprakelijkheid af te dekken. Er zijn voor zzp’ers namelijk geen wettelijke regelingen waar je bij ziekte of arbeidsongeschiktheid aanspraak op kunt maken. Ook kun je aansprakelijk gesteld worden voor fouten tijdens het uitvoeren van opdrachten en zal je voor je eigen pensioen moeten zorgen. Zoals bij elk risico moet je een afweging maken om het risico wel of niet af te dekken. Om deze risico’s af te dekken zijn er verschillende zzp verzekeringen. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste verzekeringen die je als zzp’er nodig hebt om de belangrijkste risico’s t.a.v. inkomen en aansprakelijkheid te verzekeren.

Verzekering van inkomen als zelfstandig ondernemer

Voor zzp’ers en andere zelfstandig ondernemers zijn er geen wettelijke regelingen waar je bij ziekte of arbeidsongeschiktheid aanspraak op kunt maken. Hierdoor loop je als zzp’er dus een behoorlijk risico. Als zelfstandige dien je zelf maatregelen te nemen om ziekte en arbeidsongeschiktheid op te vangen. Het is daarom verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten om je inkomen te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Er zijn veel verschillende arbeidsongeschiktheid ZZP verzekeringen. Ook is er veel verschil in de dekking van verschillende AOV verzekeringen.

ZZP aansprakelijkheid

Uiteraard werk je als zzp’er zorgvuldig. Toch kan je tijdens het uitvoeren van een opdracht schade toebrengen aan de eigendommen van de opdrachtgever. Als je hiervoor aansprakelijk gesteld wordt kan dit grote financiële risico’s opleveren. Daarom is het verstandig om dit risico af te dekken met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of AVB. Beroepsfouten of verkeerde adviezen vallen niet onder de dekking van de AVB. Hiervoor bestaat namelijk de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met een BAV kun je je met een gerust hart richten op het uitoefenen van je beroep.

Rechtsbijstand voor zelfstandigen zonder personeel

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij je zzp’er in een juridisch conflict terecht kan komen. Wanneer je als zzp’er een dienst of product levert dan kan er een juridisch conflict ontstaan wanneer de klant bijvoorbeeld ontevreden is over de geleverde dienst. Of een leverancier houdt zich niet aan de (contractuele) afspraken. Een privé rechtsbijstandverzekering dekt zakelijke juridische conflicten niet. Zelf een advocaat inhuren kan heel snel oplopen. Een advocaat rekent snel een uurtarief van €250. Met een rechtsbijstandsverzekering heb je geen zorgen meer over juridische conflicten en kun je je richten op het uitoefenen van je zzp beroep.

Plaats een reactie