Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering

Wanneer moet of kan ik overstappen naar een andere zorgverzekering? Een keer per jaar heeft elke Nederlander de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars maken over het algemeen hun nieuwe zorgpremies in de maand november bekend. November / December is dan ook het ideale moment om zorgpremies van zorgverzekering(en) te vergelijken.

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering

Vanaf november heb je tot 1 januari de tijd om eventueel een andere zorgverzekeraar te kiezen en dus je huidige zorgverzekering stop te zetten. Wanneer je overstapt is het niet relevant om dit aan uw oude verzekeraar door te geven, het is wettelijk gezien zelfs niet verplicht om dit met uw oude zorgverzekeraar te bespreken. Je vraagt gewoon de zorgverzekering aan bij uw nieuwe zorgverzekeraar en je zet je huidige zorgverzekering stop. Er is nog één punt waar rekening mee gehouden dient te houden wanneer je een nieuwe zorgverzekering wenst af te sluiten. Je oude verzekering kun je namelijk alleen opzeggen wanneer alle kosten zijn betaald. Indien je nog een betaalachterstand bij je huidige zorgverzekeraar hebt, dan zal je geen zorgverzekering bij een andere verzekeraar kunnen afsluiten.

Waarom moet je een zorgverzekering kiezen?

Je bent weinig ziek, komt weinig bij de huisarts en voelt je kiplekker. Toch ben je in Nederland vanaf je 18 jaar verplicht om een zorgverzekering te kiezen. Heb je geen idee hoe je een zorgverzekering moet aanvragen? Bekijk dan het onderstaande stappenplan en vergelijk de voor jou voordeligste en best bijpassende zorgverzekering.

1) Waarom overstappen zorgverzekering?

Veel jongeren kiezen ervoor om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven als ze 18 jaar worden, wat niet altijd voordelig is. Er zijn namelijk veel verzekeraars die speciaal voor studenten zorgverzekeringen aanbieden. Vanwege dat jongeren gemiddeld veel minder zorg nodig hebben, vraagt de zorgaanbieder een lagere premie. Ik heb interesse in een goedkope zorgverzekering , maar welke dan?

2) Basisdekking voor dit jaar

Een basisverzekering is vanaf je 18e verplicht voor iedere Nederlander. Elke basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar identiek, maar de prijs kan enorm verschillen. Als je alleen een basisverzekering wilt afsluiten, kun je dus in principe gewoon kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Wel moet je het natuurlijk eens zijn met de werkwijze van de aanbieder, die kan verschillen.

3) Hoe goed wil je verzekerd zijn?

Naast de basisverzekering kun je ook voor aanvullende verzekeringen kiezen. Deze aanvullende verzekeringen verschillen onderling van elkaar. Zo zijn er aanvullende verzekeringen die medische kosten zoals brillen/lenzen, fysiotherapie, anticonceptie vergoeden. Denk je dat je bijvoorbeeld volgend jaar veel kosten gaat maken, omdat je wordt geopereerd en vaak langs de fysio zal moeten? Kies dan een slimme aanvullende verzekering die een aantal behandelingen voor fysiotherapie vergoedt.

4) Hoe hoog moet mijn eigen risico zijn?

Het eigen risico van een zorgverzekering is het bedrag dat eerst betaald moet worden voordat er kosten kunnen worden gedeclareerd. In 2021 was het eigen risico €385,- per jaar (verplicht eigen risico). Indien je minder premie wilt betalen kan je het eigen risico verhogen naar maximaal €860,-. Dit betekent wel dat wanneer je een ongeluk krijgt je eerst €860,- dient te betalen, voordat een eventuele operatie wordt vergoed.

Plaats een reactie